Tidak semua kempen untuk pemasaran SMS dibuat sama. Terdapat beberapa syarikat yang mengintegrasikan pemasaran SMS dengan sepenuhnya ke dalam strategi perniagaan mereka dan juga melihatnya sebagai projek sampingan.

Menurut satu tinjauan yang dibuat oleh ScanLife, 89% pelanggan menggunakan telefon bimbit mereka semasa membeli-belah, dan 64% rakyat Amerika memiliki telefon pintar pada tahun 2015. Memandangkan ini, syarikat manakah yang anda fikir akan mempunyai kempen pemasaran yang lebih berjaya?

Sekiranya anda sudah berada di dalam pemasaran SMS, berikut adalah beberapa petua dan cadangan tentang cara untuk memaksimumkan kejayaan anda.

 

7 Tips untuk Memaksimumkan Kuasa Pemasaran SMS:

 

1. Buat Pasukan Pemasaran SMS

Kempen pemasaran SMS besar adalah bukan DIY. Anda memerlukan pelbagai kemahiran profesional untuk mendapatkan strategi pemasaran anda. Satu atau beberapa orang mungkin dapat mengisi beberapa peranan ini, tetapi anda perlu: pakar dalam bidang pemasaran SMS, pakar dalam peruncitan, boleh menyelaras untuk papan tanda di lokasi, pereka kreatif digital, pakar dalam media sosial, pakar promosi, ROI dan penganalisis bajet diskaun, serta banyak lagi.

Kawasan-kawasan ini perlu diselaraskan, demikian kerana tempoh masa untuk SMS semakin cepat, jadi pasukan pemasaran perlu bekerja dengan sangat rapat dan sering berkomunikasi tentang rancangan, strategi dan pelaksanaan.

Lebih lengkap pasukan SMS anda, semakin banyak faedah yang anda dapat menuai dari strategi pemasaran yang berkesan.

 

2. Tahu Pelanggan Anda

Gunakan aplikasi CRM (Pengurusan Perhubungan Pelanggan) untuk mengukur kejayaan pesanan anda. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang CRM terbaik, lihat panduan utama ini:

 • Menganalisis sejarah pembelian dan demografi berasaskan lokasi, supaya anda boleh menghantar mesej yang tepat kepada pelanggan yang tepat.
 • Sebagai contohnya: Jika anda mempunyai cosmetics line, tidak sewajarnya untuk menghantar kupon krim anti-kedut kepada pengguna di kedai anda yang berada di Houston ketika dia tinggal di Boston.
 • Segmen pelanggan anda untuk promosi yang disasarkan. Hantar mesej secara pukal untuk penjualan dan promosi umum yang mana sahaja di mana sahaja boleh mengambil kesempatan.

 

3. Tulis Clear Messages

Get to the point: Anda mempunyai 160 aksara untuk menyatakan diri anda. Lakukan dalam lebih kurang jika anda boleh. Pastikan mesej itu jelas dan ringkas, serta ditulis dalam bahasa Inggeris biasa. Elakkan singkatan, emotikon, dan semua topi.

Jangan gunakan mesej secara open-ended . Satu contoh mesej terbuka (open-ended) adalah salah satu yang menjemput pelanggan untuk jualan tetapi tidak menyatakan bila jualan itu berakhir. Pelanggan tidak tahu sama ada jualan tersebut dibuka untuk sehari atau sebulan. Dengan memberikan tarikh tertentu untuk penjualan berakhir atau meletakkan tarikh tamat tempoh kupon, pelanggan akan lebih cenderung untuk bertindak kerana anda memberikan mereka maklumat dan insentif yang mencukupi.

 

4. Gunakan Butang Call-to-Action

Call-to-Action meningkatkan penglibatan pelanggan dengan teks pemasaran SMS anda. Itulah yang anda mahu dari mereka: untuk terlibat, untuk menghargai teks yang anda hantar, untuk membacanya, berinteraksi dengan mereka, dan bertindak ke atasnya.

Berikut adalah beberapa pemenang Call-to-Action:

 • “Tunjukkan teks ini”: Meminta pelanggan menunjukkan teks untuk mendapatkan diskaun adalah cara yang jelas dan berkesan untuk mereka terlibat dalam promosi anda. Contoh: “Tunjukkan teks ini untuk potongan 50% makan malam anda.”
 • “Klik di sini”: Kadang-kadang anda tidak mempunyai ruang yang cukup dalam mesej SMS anda untuk memasukkan semua maklumat yang pelanggan anda perlukan. Mungkin anda menganjurkan acara, dan anda mahu menambah pautan ke peta atau video tentang acara atau pautan ke tapak web anda di mana terdapat lebih banyak butiran. Dalam hal ini, butang “Klik di sini” akan memberikan pautan kepada butiran yang diperlukan.
 • Text-to-Win: Banyak pelanggan akan tertarik dengan pukulan untuk memenangi hadiah atau hadiah daripada syarikat anda. Meminta mereka untuk teks untuk memasuki pertandingan ini membantu meningkatkan penglibatan pelanggan. Sekiranya anda tidak menawarkan jualan atau menganjurkan acara, kempen Text-to-Win adalah cara yang berkesan untuk mengingatkan pelanggan mengenai kewujudan anda dan terus meningkatkan trafik dan jualan.
 • Teks untuk Undian (Text-to-Vote): Melibatkan pelanggan dalam pengundian mudah alih untuk mengetahui bagaimana syarikat anda lakukan dari segi perkhidmatan, kualiti produk, harga, dan banyak lagi.
 • “Beli sekarang”: Ini adalah butang CTA yang sempurna untuk mesej yang disasarkan. Sekiranya anda mengetahui pelanggan membeli produk tertentu secara rutin,anda boleh menghantar teks yang mempromosikan produk tersebut dengan butang “Beli sekarang” untuk memudahkan mereka membuat pembelian.

 

5. Dapatkan Hak Masa Anda

SMS adalah mengenai immediacy atau keterukan. Anda akan mengambil masa sekurang-kurangnya tiga minit untuk membuka mesej. Tanggapan pelanggan terhadap jualan, promosi, dan acara yang dipromosikan di SMS adalah yang paling berkesan apabila mereka impuls minit terakhir. Sekiranya anda mempunyai acara pembukaan kedai pada malam Jumaat, hantar mesej Jumaat petang. Sekiranya anda mempunyai promosi makan malam di restoran anda, hantarkannya pada penghujung hari kerja, bukan pada waktu pagi.

Berhati-hati supaya tidak menginjak (tread) pada ais tipis dengan menghantar mesej terlalu awal pada waktu pagi atau terlambat pada waktu malam. Waktu yang boleh diterima adalah jam 8 pagi sehingga 9 malam.

Ambil masa SMS satu langkah lagi dengan mengetahui masa terbaik untuk menghantar mesej kepada individu tertentu berdasarkan interaksi masa lalu mereka dengan teks anda. Ultra-targeting ini melampaui rantau dan demografi serta boleh menyesuaikan pemasaran anda untuk mengoptimumkan hasil.

 

6. Menggalakkan Opt-In Di Semua Media

Cara terbaik untuk mendapatkan pelanggan untuk ikut serta adalah dengan memberi mereka peluang untuk melakukannya pada setiap titik hubungan:

 • Media Sosial: Tambah medan “Nombor Mudah Alih” ke halaman Facebook anda dan butang “Opt-in” untuk mereka masuk ke kempen SMS anda.
 • Laman web: Pastikan SMS ‘opt-in’ adalah ciri yang menonjol di laman web anda.
 • Newsletter: Buat pilihan SMS ‘opt-in’ yang boleh dilihat dalam newsletter anda.
 • Tempat jualan. Pastikan pekerja bertanya sama ada pelanggan ingin ikut serta untuk teks SMS untuk promosi dan jualan.
 • Snail mail: Apabila anda menghantar kupon atau emel promosi melalui pos, pastikan arahan untuk memilih SMS ‘opt-in’ dicetak di atasnya.
 • SMS: Anda juga boleh menghantar teks yang bertanya sekiranya mereka ingin ikut serta: “Dapatkan akses kepada 6 (Nama Syarikat) teks sebulan untuk diskaun SMS sahaja. Teks 1234 ke Opt-in. “

 

7. Fokus pada Pelanggan Terbaik anda

Pelanggan terbaik anda adalah orang yang setia, yang membeli secara konsisten daripada anda, yang memberi maklum balas kepada anda, dan yang mempromosikan jenama anda kepada rakan-rakan dan keluarga mereka.

Strategi pintar adalah untuk mengenal pasti kalangan pelanggan yang berpengaruh dan mendedikasikan masa serta sumber tambahan kepada mereka. Mereka tahu dan suka jenama anda, jadi gunakan pengetahuan mereka untuk kelebihan anda, dan hantarkan pertanyaan pengundian mereka yang lebih mendalam daripada yang anda hantar kepada pelanggan pukal.

Selain itu, mereka juga adalah VIP syarikat anda, jadi anda perlu memberikan layanan yang lebih baik kepada mereka. Ganti dedikasi mereka dengan tawaran istimewa dan faedah tambahan.

 

Ingin membaca lebih lanjut? Lihatlah kajian kes ini tentang bagaimana jenama besar telah menggunakan kempen SMS dengan berkesan untuk mempromosikan jualan dan meningkatkan kepuasan pelanggan.

Tidak kira apa jenis syarikat yang anda miliki, anda boleh memaksimumkan manfaat kempen SMS anda dengan mendedikasikan masa untuk membuat mesej yang efektif, menganalisis demografi pelanggan anda, melabur dalam pasukan pemasaran jualan khusus SMS, dan mempromosikan kempen SMS anda melalui media syarikat anda.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Need help? Chat with us